18.05.2009 WALNE ZEBRANIE SPRAWOZDAWCZE

20 maja 2009

18.05 br odbyło się WALNE ZEBRANIE SPRAWOZDAWCZE Członków Stowarzyszenia Lubuskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej LOTUR w Zielonej Górze

PROTOKÓŁ Z WALNEGO ZEBRANIA SPRAWOZDAWCZEGO

Członków Stowarzyszenia Lubuska Regionalna Organizacja Turystyczna LOTUR

Zielona Góra – 18 maja 2009 r.

W zebraniu wzięło udział dwudziestu jeden członków spośród trzydziestu sześciu członków Stowarzyszenia.

Rozpoczęcie obrad nastąpiło w I terminie, przy wymaganym do ważności podjętych uchwał kworum.

Przybyłych powitała i podziękowała za przybycie Prezes Zarządu -p. Jadwiga Błoch.

Na Przewodniczącego Zebrania wybrany został jednogłośnie p. Bruno Aleksander Kieć.

Przewodniczący Zebrania przedstawił porządek obrad, który został przyjęty jednomyślnie. Następnie dokonano większościa głosów wyboru komisji Wniosków i Uchwał w składzie Joanna Majerczyk, Radosław Syty ( jeden się wstrzymał p. Syty)

Stwierdzono obecność 21 przedstawicieli członków , co oznacza ,ze zebranie jest ważne.

Przekazano głos Prezes Jadwidze Błoch, która zaprezentowała zebranym sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia w roku 2008 oraz sprawozdanie finansowe za rok 2008 .( w załączeniu).

Z kolei głos zabrał przewodniczący Komisji Rewizyjnej p. Zbigniew Włodarczak przedstawiając protokół Komisji Rewizyjnej dotyczący kontroli dokumentów finansowych( w załączeniu) przedkładając jednocześnie wniosek o udzielenie Zarządowi Stowarzyszenia absolutorium za rok 2008..

Po krótkiej dyskusji przystąpiono do głosowania uchwał ;

1. Uchwała nr1/2009 w sprawie przyjęcia sprawozdania finansowego za 2008 rok-została przyjęta jednomyślnie
   2. Uchwała nr 2/2009 w sprawie przyjęcia sprawozdania z działalności Zarządu Lubuskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej za rok 2008- została przyjęta jednomyślnie
   3. Uchwała nr 3/2009 w sprawie udzielenia absolutorium Zarządowi Lubuskiej Organizacji Regionalnej Turystycznej LOTUR za rok 2008- została przyjęta jednomyślnie.

W sprawach różnych głos zabrali nowo przyjęci członkowie

1.Ośrodek Turystyki i Rekreacji w Kosinie

2.Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie

Z kolei głos zabrał przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego przedstawiając propozycje podwyższenia składki dla Województwa na rok 2009 w związku wykonanymi przez LOTUR zadaniami promocyjnymi za granicą .Dodatkowa kwota 80tys. zostanie przekazana na konto LOTUR z chwila podjęcia przez Walne Uwały w tej sprawie.

Uchwała nr 4/2009 w sprawie wysokości wpisowego i rocznej składki członkowskiej dotycząca podwyższenia składki dla Województwa Lubuskiego do kwoty 130 000,-PLN została podjęta jednomyślnie

Zamykając Walne Zebranie i następującą po nim dyskusję członkowie Zarządu podziękowali uczestnikom, zachęcając ich do dalszej współpracy.

Protokolant Zebrania                   Przewodniczący Zebrania

/-/ Ryszard Oleszkiewicz           /-/Bruno Aleksander Kieć